Klasyczne wielkanocne potrawy już Ci się przejadły? Chcesz urozmaicić menu świąteczne, ale nie wiesz jak? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka cennych rad, dzięki którym wprowadzisz nutkę świeżości do tradycyjnego wielkanocnego jadłospisu. Powiedz nie rutynie i sztampie i rozsmakuj się w wyjątkowych propozycjach.
Jak urozmaicić klasyczne menu wielkanocne? Propozycje wyjątkowych przystawek i potraw na świąteczny stół
Wielkanoc to szczególny czas, który powinien mieć wyjątkową oprawę. Jeśli znudziły Ci się do tej pory serwowane na świątecznym stole danie, masz doskonałą okazję do eksperymentów kulinarnych. Czasem warto zrezygnować z tradycyjnego menu na rzecz mniej typowych dań, aby przekonać się, co smakuje nam najlepiej. Przedstawiamy propozycje przystawek i potraw, które mogą zastąpić klasyczny świąteczny jadłospis. Sprawdź, czy znajdziesz wśród nich coś dla siebie i swojej rodziny.
Dania na wielkanocne śniadanie
- Pulpety z białej kiełbasy podawane z purée ziemniaczanym i sosem chrzanowym
- Żurek na zakwasie gryczanym z jajkiem sadzonym i chipsami z boczku
- Biała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona w piwie
- Jajka pieczone w awokado
- Wegetariański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami
Przystawki na Wielkanoc
- Jajka faszerowane na trzy sposoby: z pieczarkami, z suszonymi pomidorami i fetą i z łososiem
- Jajka po szkocku z sosem chrzanowym
- Roladki z szynki w galarecie
- Pasztet z musem z żurawiny
- Roladki z bakłażana z pastą orzechową
Sałatki na Wielkanoc
- Sałatka Waldorf
- Sałatka Cobb
- Sałatka Cezar
- Sałatka warzywna z wędzonym kurczakiem
- Sałatka jajeczna z marynowanymi pieczarkami
Dania główne na wielkanocny obiad
- Stek z tuńczyka podawany z grillowanymi szparagami i sosem z zielonego pieprzu
- Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem, serem ricotta i suszonymi pomidorami z frytkami i roszponką,
- Polędwiczki wieprzowe duszone w białym winie i miodzie z purée ziemniaczanym
- Kurczak nadziewany mięsem mielonym i wątróbką
- Pieczona kapusta faszerowana kaszą pęczak podawana z sosem pieczarkowym
Desery na Wielkanoc
- Babka majonezowa z polewą czekoladową
- Ciasto biały puch
- Brownie z fasoli z wiśniami
- Tofurnik z sosem malinowym
- Blok czekoladowy z orzechami
Powyższe propozycje nie wyczerpują całego katalogu mniej typowych świątecznych dań. W sieci znaleźć można różnorodne inspiracje, jak urozmaicić wielkanocne menu. Oczywiście, nie musisz od razu robić rewolucji w jadłospisie. Możesz wybrać 2-3 propozycje i je przetestować, a za rok zdecydować się na kolejne. Dzięki temu zawsze będziesz mieć w zanadrzu coś nowego dla gości.
Minimum wysiłku i gwarantowany sukces – catering wielkanocny, który urozmaici menu
Żeby urozmaicić menu świąteczne, wcale nie musisz analizować setek przepisów, stać w kolejkach po najlepsze produkty, ani nawet gotować. Wystarczy, że zdecydujesz się na catering wielkanocny. To wygodne rozwiązania, dzięki któremu przygotowanie nowatorskich dań będzie Cię kosztować minimum wysiłku. Jedyne, co musisz zrobić, to z odpowiednim wyprzedzeniem złożyć zamówienie na świąteczne dania.
Menu wielkanocne firm cateringowych obfituje nie tylko w tradycyjne potrawy, ale również nietypowe propozycje, dzięki którym urozmaicisz świąteczny stół, a także poznasz nowe smaki. Wystarczy, że wybierzesz sprawdzoną lokalną markę, a zyskasz pewność, że zamówione dania będą nie tylko dobrze smakować, ale i apetycznie wyglądać.
Klasyczne menu wielkanocne, choć smaczne, może się znudzić. Nie ma nic złego w eksperymentach kulinarnych, o ile kończą się one sukcesem. Inaczej oznaczają marnotrawstwo pieniędzy, czasu i energii. Jeśli chcesz zaserwować na świątecznym stole mniej typowe dania, a jednocześnie obawiasz się, że ich przygotowanie na własną rękę mogłoby zakończyć się fiaskiem, sięgnij po catering wielkanocny. Z przygotowanego przez specjalistów menu wybierz te propozycje, które najbardziej Ci odpowiadają, lub skomponuj własny jadłospis. Gotowe! Minimum wysiłku i gwarancja sukcesu.